Markhek 3 - 4824 av - Breda * bedrijfsnr: 4703 * t-06-55828041 *  mail : info@metallum.nl * www.metallum.nl

                                        Iban : nl35 rabo 0322 1716 36 * kvknr: 69490279

                                                                   Btwnr.: nl857892368 b01

Inzetstaal

Informatie

Carboneerstaalsoorten / Inzetstalen worden gelegeerd met chroom, mangaan, molybdeen en nikkel. Het koolstofpercentage van het uitgangsstaal ligt tussen de 0,1% en 0,2%. Door carboneren wordt het oppervlak verder verrijkt met koolstof. Dit wordt bereikt door het staal in een koolstofrijke omgeving te brengen. Bijvoorbeeld in koolstofpoeder, een zoutbad (vloeibaar) of een gas. Na het carboneren moet het staal worden gehard.

Carboneerstalen krijgen vrijwel altijd nog een warmtebehandeling na het carboneren, met het doel in de rand nog slijtvastere hardingsstructuren te introduceren en eventueel de schil en kern te veredelen. Een kenmerkend verschil tussen carboneerstalen en veredelstalen is, dat het koolstofgehalte van de inzetstalen laag kan zijn terwijl het koolstofgehalte bij veredelstalen altijd voldoende hoog moet zijn voor het succesvol uitvoeren van een hardingsbehandeling.

Bron: https://www.hetraco.com/inzet-stalen/

Bron: https://www.techniekstad.nl/nieuw/login/student/index.php?url=leerobjecten.php&leereenheid_id=1780

Toepassingen

Carboneerstaal wordt toegepast in kleine slijtvaste onderdelen.

  • tandwielen,

  • assen

  • pennen.

 

Verder wordt het gebruikt voor onderdelen waaraan hoge vermoeiingseisen worden gesteld. Bijvoorbeeld staal voor spuitgietmatrijzen, omdat deze onderhevig zijn aan enorme thermische vermoeiing.